Pages

Förbudspropaganda har blivit nyårstradition

Nu är det nyår igen, och som ett brev på macken kommer fostrande nyhetsinslag med stark vinkling och debattartiklar från arga djurägare, pensionärer och allehanda förbudsivrare.

Nyhetsinslagen och –artiklarna följer alltid samma mall och består av tre delar; en där man vill ”sätta ett ansikte på lidandet”, som det kallas, en där man visar på hur farliga fyrverkerier är med hjälp av grovt uppblåst statistik och så en där man uppfostrande berättar vad som gäller. Självklart börjar reportagen ofta med ”Fyrverkerier är ju trevliga, men inte för alla”, ofta ackompanjerat av bilder på ett vackert fyrverkeri eller raketer som skjuts upp.

Ett exempel där mallen har följts till pricka är i SVT Gävledalas reportage ”Hunden Jazz får mediciner för att klara nyår” från den 30:e december 2009. Jag tänkte dissekera detta inslag, ett av många som sändes av SVT:s lokala stationer under dagen, för att visa hur dessa riefenstahlska propagandastycken ser ut: Read more…

Fyrverkeriförbud? – Dra åt helvete!

Jag var då inte glad när jag vaknade, och det första jag läste var att 50% av svenskarna vill förbjuda raketer. Riksdagsmän, en sosse och en moderat, har gemensamt uttalat att de vill se ett förbud. Så vad baserar de (politiker och resten) detta på?

Jo, följande:

Read more…