Pages

I Fucking Love Winter

The Art category is a stretch, I’ll admit it.

PS: Final snails of 2009 will follow soon, and then this year’s starting in January.

A couple of misprints (Ett par feltryck)

I love subtleties and details, and misprints often fall into that category. Here are two I’ve noticed this week.

This is the label from Ölvisholt Jólabjór, an Icelandic smoke bock I tried today. They’ve mixed up the 5 and 6 before printing it, and apparently decided the easiest fix would be to strike the incorrect alcohol percentage out and writing the correct number next to it, by hand, on every bottle in the batch. I hope it’s a small production! I should add that the beer was pretty good and I’m really considering it for the Christmas table.

The second one is for Swedes only. Vägskylt på gågata i Kalmar (utanför Kopparslagaren, Kvarnholmen). “Motorfordon förbjuden” – ännu ett exempel på Vägverkets dåliga svenska och inte helt ovanliga feltryck. Jag undrar varför skylten inte har rättats till sedan den sattes upp; är det för att ingen läser vad det står på vägskyltar eller för att det är för dyrt?

Vårtecken

Nu känns det att det har blivit vår. Hav av vitsippor, bilder på blåsippor i varenda tidning, fågelsång, allt mindre att ta på sig om morgonen och så organiserade mordbränder i Rosengård. Jag läser att man på DN:s redaktion särskilt har noterat att “Någon stenkastning ska inte ha förekommit”. Tragiskt eller komiskt? Det är frågan.

Det har varit väldigt tomt här på sistone. Anledningen är främst att jobbet har kommit före i allt större utsträckning, men det är inte hela sanningen. Jag känner mig otroligt okreativ i största allmänhet, och känner inte att det ger mig (eller någon annan) något om jag försöker formulera samhällskritiska texter. Som Anders Jacobsson och Sören Olsson har fått veta kan det gå illa om man gör det, så det är bäst att sitta still och hålla käft.

Som tur är har dessa herrar formulerat utomordentliga genmälen åt sina anklagare som var kul att läsa. Tyvärr valde de att publicera sig på Newsmill som numera kräver registrering för kommentarer, men det var lika kul att läsa som deras böcker.

Kanske kommer det en ny kategori med många uppdateringar här snart… vi får se.

Förbudspropaganda har blivit nyårstradition

Nu är det nyår igen, och som ett brev på macken kommer fostrande nyhetsinslag med stark vinkling och debattartiklar från arga djurägare, pensionärer och allehanda förbudsivrare.

Nyhetsinslagen och –artiklarna följer alltid samma mall och består av tre delar; en där man vill ”sätta ett ansikte på lidandet”, som det kallas, en där man visar på hur farliga fyrverkerier är med hjälp av grovt uppblåst statistik och så en där man uppfostrande berättar vad som gäller. Självklart börjar reportagen ofta med ”Fyrverkerier är ju trevliga, men inte för alla”, ofta ackompanjerat av bilder på ett vackert fyrverkeri eller raketer som skjuts upp.

Ett exempel där mallen har följts till pricka är i SVT Gävledalas reportage ”Hunden Jazz får mediciner för att klara nyår” från den 30:e december 2009. Jag tänkte dissekera detta inslag, ett av många som sändes av SVT:s lokala stationer under dagen, för att visa hur dessa riefenstahlska propagandastycken ser ut: Read more…

Snail Graffiti

Possibly the most awesome thing I’ve seen in months:

Inner City Snail

From Inner City Snail.

TT gör falska påståenden – Bevis hittat!

Uppföljning på gårdagens inlägg.

Jag har ännu inte fått något svar ifrån TT, Sveriges största nyhetsbyrå, och började leta lite till efter statistik som påståendet “Fler människor dödas i Sverige av legala vapen än av illegala” skulle kunna baseras på.

Anledningen till att jag reagerade på det är att min uppfattning är den motsatta, men tyvärr har jag tidigare inte kunnat bevisa det eftersom sådan statistik inte finns. Därför var jag försiktig igår och avstod från att dra förhastade slutsatser och skälla på TT med risk för att bli överbevisad.

Tyvärr har jag nu hittat beviset för att TT gör osanna påståenden som råkar vara politiskt korrekta. Mitt förtroende för TT som en bra källa är nu obefintligt, och hamnar på listan över källor som kräver extra faktaverifiering (jag dubbelkollar alltid redan).

För att kunna säga att legala vapen orsakar fler dödsfall än illegala måste man först veta om vapnen som orsakar dödsfall är legala eller illegala – det säger sig självt.
Uppgifter om huruvida ett vapen som används vid ett brott var legalt eller illegalt registreras i dagsläget inte av Polisen i samband med brottsutredningar. Istället klumpas alla brott där vapen förekommer ihop till “brott som begås med vapen”.

Just därför kan det inte finnas någon statistik över hur många dödsfall som orsakas av legala jämfört med illegala vapen, och TT uppfinner bevisligen fakta. Det som bevisar TT:s lögn kan däremot eventuellt verifiera påståendet i framtiden – Motion 2008/09:Ju422, inlämnad den 7 oktober 2008 av Bengt-Anders Johansson (m).

Denna motion är inte behandlad ännu, men om den går igenom kommer statistik kunna skapas som stödjer TT:s påstående. Förhoppningsvis, och troligtvis, kommer den att säga det motsatta, och ge legala vapenägare bättre rättssäkerhet när hårdare lagar föreslås.

Problemet med sådan statistik är tyvärr att den kan vara svår att göra. Först måste man fastställa om ett vapen som används vid brott är lagligt eller inte i lejonparten av fallen. För att göra detta måste man hitta det, något som är lättare när det rör sig om legala vapen. Desto grövre brott, desto större anledning att göra sig av med vapnet –Palmevapnet saknas exempelvis fortfarande.

Det är således stor risk att sådan statistik blir missvisande, men om den införs och kan säkerställas så kommer den tveklöst bli mycket uppskattad.

Vapenstatistik sökes – Går det att lita på TT?

Igår läste jag en artikel i tidningen där det tvärsäkert påstods att “Fler människor dödas i Sverige av legala vapen än av illegala”. Artikeln, signerad TT, går att läsa i sin helhet på Gefle Dagblads hemsida.

Jag blev förvånad, eftersom jag har letat efter statistik om just detta. Det är nämligen så att jag är intresserad av statistik som gäller påstått farliga saker (fyrverkerier, skjutvapen, knivar och så vidare) för att det är kul att jämföra vilka skador något faktiskt orsakar varje gång som kvällspressen sätter igång en “du kan dö av detta”-kampanj.

Därför skrev jag igår ett mail till TT, och eftersom det är en nationell nyhetsredaktion så trodde jag att ett svar med källhänvisning skulle komma redan idag, men så har alltså inte fallet. Förhoppningsvis beror det på tidsbrist, det är väl bara att vänta.

Jag kan bara hoppas att det faktiskt finns någon statistisk källa som påståendet är baserat på, annars kommer jag ha svårt att lita på nyheter signerade TT i framtiden. Mailet följer nedan: Read more…

Unsinkable Submarines? / Osänkbara ubåtar?

English: Is building an unsinkable submarine a good or a bad thing?
Svenska: Är det bra eller dåligt om man bygger en osänkbar ubåt?

Airport Sunset

I’ve taken an awful lot of photos the past year but my “good photos-uploaded photos ratio” (yes, that’s a new term) is far too low. Seeing how I’ve got at least another week before I start working, I might as well upload them. First out are three sunset photos I took this Tuesday at the ex-military airfield, now Kalmar Airport.

Airport Sunset I Airport Sunset II Airport Sunset III

Lättöl – Farliga grejor

För att slippa moralpanik har flera svenska bryggerier börjat sätta varningstexter på sina produkter. På starköl har man kunnat läsa meddelanden som “I trafiken? Avstå alkohol!” och “Under 18 år? Avstå alkohol!” – löjligt att tro att det gör någon skillnad, men det räcker för att tysta IOGT och NTF med flera.

Frågan är om de inte har gått lite väl långt nu, när jag såg “uppmaningstexten” på hästpiss Pripps lättöl…

Lättöl - Farliga grejor